Nem a leggyorsabb pogácsa, de nagyon fínom!
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt + a gyúródeszkára
30 dkg reszelt trappista sajt + a pogácsa tetejére
30 dkg vaj
2 tojás
3 dkg élesztő
só, egy kiskanál cukor 1dl langyos tej
1 kanál tejföl
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni. Eközben a puha vajat a liszttel elmorzsolom. Ízlés szerint megsózom és beleteszem a sajtot. Ezután hozzáütöm a 2 tojást és hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Rugalmas tésztává gyúrom, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (ez kb 35-40 perc).
Ha megkelt kb 1cm vastag koronggá kinyújtom. A tészta jobb oldalát behajtom, a tészta feléig, majd ráhajtom a bal oldalát. Ezután a tészta felső harmadát ráhajtom, a tészta tetejére. Az alsó részét pedig aláhajtom. Ezután 15 percet pihentetem. Ezt a kinyújtás, hajtogatás, pihentetés folyamatot 4 alkalommal megismétlem. Az utolsó hajtogatás után a tésztát kb 2 cm vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egy sütőlemezre rakom és 20 percet pihentetem letakarva. Ezután megkenem felvert tojással és reszelt sajtot teszek a tetejére. 200 fokos sütőben kb15 perc alatt megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése