2011. április 21., csütörtök

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka + a csontjai (a hagyományos érlelésűt válaszd. A gyorspácos soha nem lesz olyan finom)
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
20 dkg gomba
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
bors, tárkony,babérlevél, ecetes reszelt torma
friss torma
tejföl, tejszín, liszt

Elkészítés:
A sonkát egészben a csonttal együtt felteszem főni. (Kuktában ajánlom, a megfőzését, különben igen hosszú időt vesz igénybe.) Ha megfőtt, a csontot kidobom a sonkát pedig felkockázom.

A hagymát apróra vágom, és zsíron megpirítom. (Nem ajánlatos megsózni, mert a sonka és a főzőleve, amit szintén fel fogok használni, elég sós.) A pirított hagymára rádobom a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát. Egy rövid ideig együtt pirítom a zöldségeket. Ezután ráteszem a kockára vágot főtt sonkát és még pár percig pirítom. Fűszerezem borssal, tárkonnyal, a bebérlevéllel és ízlés szerint ecetes tormával. A sonka főzőlevéről leszedem a zsírt, majd rászűröm a zöldségekre és a sonkára. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, beleteszem a gombát és a zúzott fokhagymát és készre főzöm. Ha a leves kész elkeverem a tejfölt a tejszínnel és a liszttel, majd ezzel a habarással besűrítem a levest és újra felforralom.

Tálaláskor, a levest tányérba szedem és frissen reszelt tormát illetve 1 karika hegyes erős paprikát teszek a tetejére.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése